Codzienność bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście niekorzystny?
Czasem skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Czemu? Albowiem na świecie pojawia się wiele mitów, które dotyczą pożywienia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – problem polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Produkty mleczne również są szkodliwe dla alergików. Wskutek tego przed przemianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, który zaleca różnorodne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, ponieważ nie chcą się potwierdzać że mają jakikolwiek problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że szybko uzyskamy ładną i szczupłą postawę. Aczkolwiek prawda bywa totalnie inna oraz często nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie mamy siły na to, by wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest stosowanie paru typów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Czemu? Bowiem organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował i rozpoczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. wszystko o glutenie Ta ochrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, przede wszystkim, jeśli nieoczekiwanie zjemy nazbyt niemało. To podstawowy błąd odchudzających się, lepiej więc rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik