kuchnia włoska Kraków

Bardzo dobrą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w największym stopniu dobre? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje dużo rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dosyć odpowiednio z serem, w takim razie zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. W dodatku lżejsze czerwone wina z są następnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *