kuchnia włoska Kraków

Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz duża dawka zdrowia.

Typowe włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne jedzenie włoskie

Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Restaurants in Main Market Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *